Jak rozdzielić porcje, gdy gotujemy to samo?

1 min. czytaniaostatnia aktualizacja: 11.14.2024

Gdy przyrządzacie wspólne posiłki, macie 2 opcje do wyboru – „na oko” i „precyzyjną”. Ta pierwsza jest szybsza i spokojnie wystarczy na start. Ta druga angażuje więcej naczyń, ale jest dokładniejsza. 

Według metody „na oko” najpierw gotujecie we wspólnym naczyniu, a potem wydzielacie sobie porcje. Jeśli np. jedno z Was ma garść makaronu, a drugie – dwie garści, gotujecie 3 garści i wykładacie na jeden talerz 1/3 całości, a na drugi 2/3. Nie jest to idealny podział, ale będzie wystarczający, jeśli dopiero zaczynacie zmianę nawyków żywieniowych. 

Zgodnie z precyzyjną metodą najpierw wydzielacie porcje, a potem gotujecie je w osobnych naczyniach. Dzięki temu możecie bardzo dokładnie odmierzyć składniki.

Czy ten artykuł był pomocny?